Wille Dahl Yhteiskunnallisten asioiden mietintää

Onko Suomi demokratia?

Suomessa vallitsee demokratia! Vai vallitseeko? En ole aivan varma.

Viimeistään tällä hallituskaudella on käynyt selväksi, että Suomen poliittinen johto on läpimätää. Voi olla, että näin on ollut aiemminkin, mutta nyt ollaan tilanteessa, jossa sitä ei edes yritetä peitellä.

Vuoden 2017 kesänä, jos oikein muistan, oli iso hallituskriisi, joka johtui Perussuomalaisten puheenjohtajan vaihdoksesta. Tällöin Keskusta ja Kokoomus masinoivat hienon vallankaappauksen, jossa Perussuomalaiset onnistuttiin syrjäyttämään hallituksesta ja pitää Soini mukana listautuneena Uusi Vaihtoehto-puolueeseen.
Sipilä pelasi oman osansa tässä nukketeatterissa ilmoittaessaan hallituksen kaatuneen, mutta kun poliittiset peliliikkeet loksahtivat paikoilleen, veti Sipilä kaatumisilmoituksen takaisin.
Voin kertoa suhteellisen korkealla varmuudella, että kaatumisilmoituksen takaisin vetäminen tuntui Suomen kansasta samalta kuin Joulupukkiin uskovalle lapselle olisi kerrottu, että Joulupukkia ei ole olemassa.

Ja nyt ihan viimeisimpänä kirsikkana kakussa oli tuo 'äänestys' Soinin luottamuksesta.

Miten voi olla mahdollista, että kukaan Keskustan, Kokoomuksen tai Perussuomalaisten naisista, tai itseasiassa miksei ketään näistä puolueista, äänestänyt 'Ei' tässä farssissa, jota kehdattiin kutsua 'äänestykseksi'?
Nimiä mainitsematta, paikalla oli myös naisedustajia näistä puolueista, jotka pyysivät merkkaamaan itsensä poissaoleviksi, jotta voisivat jotenkin välttää vastuunsa - ehkä heidän päässään äänestämättä jättäminen oli jotenkin vähemmän vakava asia, kuin, jos he olisivat äänestäneet puolesta. Lopputulos on kuitenkin sama.

Onko tämä sitä 'puoluekuria', josta välillä kuiskaten puhutaan?

Itseäni kiinnostaa melko paljon, että mikä motivoi näiden puolueiden naisia toimimaan vastoin omaa etuaan? Vai oliko tässä itseasiassa jokin korkeampi motivaattori, joka yliajoi tuon naiseuteen liittyvän oman edun motivaattorin? Ehkä poliittisia 'mä oon sulle velkaa'-velkakirjoja jaettiin sen verran, että naiseuden tärkeys ja muutkin arvopohjat jäivät toissijaisiksi.
Riippuen poliittisista pelitaidoista, osa näistä naisista varmasti pelasi itselleen hyvän pestin johonkin valtuustoon tai muuhun poliittiseen suojatyöpaikkaan.

Toivottavasti feministit ja muut tasa-arvosta kiinnostuneet ovat olleet hereillä tämän asian kanssa ja muistavat tämän Soini-spektaakkelin seuraavissa vaaleissa. Nyt viimeistään kannattaa kirjoittaa ylös niiden nimet, jotka pelasivat poliittiset korttinsa Soinin taakse.

Varmaa on kuitenkin se, että tässä 'äänestyksessä', kuten ei tämän hallituksen muussakaan toiminnassa, ole demokratian kanssa mitään tekemistä. Samaten tässä 'äänestyksessä' tuli hyvin esille se pohjavire, joka on jo pitemmän aikaa ollut politiikassa. Nimittäin se, että Suomea ei johdeta minkäänlaisten terveiden moraalisten arvojen pohjalta.

Suomessa poliittiset päätökset tehdään puoluejohdon toimesta ja edustajat kumartelevat ja taipuvat heidän tahtoonsa. Tämä ei ole demokratiaa. Tämä on puoluedespotismia.

Näyttää siis pahasti siltä, että Suomi ei ole demokratia. Toki, meillä on monia demokraattisia prosesseja. Mutta aivan kuten kakun ainekset eivät itsessään ole kakku, eivät myöskään demokratian ainekset tee Suomesta demokratiaa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän NiiloMkel kuva
Niilo Mäkelä

Ei ole ja sen todistanee 5 loikkaria jotka eivät ole nykypuolueenaan kansan valittuja eivät siis demokraattisesti valittuja eivät myöskään hallitukseen.

Käyttäjän JaniTuononen kuva
Jani Tuononen

Nykyinen puoluekuri mahdollistaa nopean lehmänkauppahallituksen asioiden ajamisen vaalikauden aikana.

Puolueiden johdolle on vierasta, että edustajat ajaisivat äänestäjiensä asiaa vaikka päätöksien teko hidastuisi ja ottaisi useamman näkökulman päätöksiin.

Hallitusneuvotteluiden tulosta (sopimusta) on muutenkin rikottu, minkä takia Suomessa ei ole demokratiaa vaan puoluekratia.

Käyttäjän AleksiParkkinen kuva
Aleksi Parkkinen

Demokratia toimii mutta kansa ei.

Nämä omaa likaista peliään pelaavat poliitikot eivät olisi eduskunnassa, jos kansa ei äänestäisi heitä sinne. Äänestäjien muisti on kuin kultakalalla ja vaalien alla puolueet lähettävät kentälle aina nämä sympaattiset paikallispoliitikot puhumaan hunajaa ja lupailemaan asioita. Loppujen lopuksi päästessään eduskuntaan nämä poliitikot ovat vain kumileimaisimia, jotka äänestävät sitä mitä puolueen yhden käden sormilla laskettavissa oleva eliitti määrää.

Ainut liikehdintä puolueiden välillä menee seuraavasti: "keskusta kusetti, äänestän demareita -> demarit kusetti, äänestän kokoomusta -> kokoomus kusetti, äänestän keskustaa"
Tämä piirileikki jatkuu kunnes valtion kaikki rikkaudet on siirretty eturyhmille.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Ei sille mitään voi, että kaikki eivät ole yhtä mieltä asioista. Demokratiassa on aina niitä, jotka kritisoivat hallitusta, koska eivät itse sitä kannata. Uudet vaalit tuleva ja taas kansa puhuu. Vaihtoehtoina on myös muutamia perinteisen puoluekoneiston ulkopuolisia ryhmiä äänestettäväksi. Jos tarpeeksi paljon ääniä saa, niin pääsee valtaan. Kuinka asia pitäisi mielestäsi järjestää?

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Varsinkin perussuomalaisten kansanedustajanaisten äänestyskäyttäytymistä täytyy hämmästellä?

Käyttäjän nita kuva
Nita Hillner

Samaa mieltä kanssasoi siitä, että Suomen järjestelmässä kansanedustajia ei käytännössä tarvita. Päätökset tehdään pienen porukan kesken ja rivimiesten on äänestettävä niin kuin käsketään. Hyvin harva edustaja on riittävän rohkea äänestäkseen omatuntonsa mukaan.

Toimituksen poiminnat