Wille Dahl Yhteiskunnallisten asioiden mietintää

Esperiä Caren hoivakotia ei olisi pitänyt sulkea

Nyt kun p@$ka on siirtynyt vanhusten housuista tuulettimeen on hyvä alkaa pelaamaan Kuka on syyllinen-leikkiä, joka toimii näin: osoita kaikkea muuta sormella paitsi elefanttia huoneessa. Jos et vielä tiedä mikä se elefantti tässä kyseisessä huoneessa on, ei hätää, tiedät sen viimeistään tämän artikkelin lopussa.

Tämän hetken kuuma peruna, eli Hoivatalo Esperi Caren kummallisuudet ja tökeröt toimintatavat, ei ole mitään täysin odottamatonta. Vai onko todella niin ihmeellistä ajatella, että yksityissektorin pyörittämä 'hoivakoti' voittojen tavoittelun kiimassaan, aivan tarkoituksenmukaisesti laiminlöisi oman liiketoimintansa pääelementin, eli sen 'caren'? Ei, se ei ole mitenkään ihmeellistä. Oli vain ajan kysymys milloin tämä tulee julki.
Haluan vielä painottaa tätä; on aivan vajaamielistä antaa yksityisten tahojen haltuun mitään osaa terveydenhuollosta ja muusta hoivatoiminnasta, koska näitä 'palveluntarjoajia' ei motivoi mikään muu kuin se, kuinka paljon voi nyhtää rahaa näennäisestä palvelusta. Tämä ei ensinnäkään ole reilua hoidettaville ja hoivattaville, eikä myöskään heidän omaisilleen, eikä henkilökunnalle, joka näissä paikoissa työskentelee.

Hätätoimenpiteenä Valvira on nyt ilmeisesti antanut sulkemispäätöksen tälle Esperi Caren hoivakodille. Oliko tämä oikea veto? No, ainakin poliittisia irtopisteitä kalastaville 'puhetta vaan ei tekoja'-puolueille tämä on kuin märkä päiväuni. Koston suolainen verimakkara maistuu!

Mutta entäs ne vanhukset? Heitä ei paikan sulkupäätös lämmitä.

Eli mitä tuo Valviran sulkupäätös itseasiassa saa aikaiseksi? Asia lakaistaan maton alle leimalla 'Käsitelty'. Esperin seuraaja on todennäköisesti jo työn alla ellei jopa toiminnassa. Ehkä sen nimi on nokkelasti 'Vesperi Care'.

Esitän nyt radikaalin idean.

Mitä, jos... Ah, rakastan käyttää tätä aloitusta positiivisessa ja samalla inhoan, kun ihmiset käyttävät tätä aloitusta negatiivisessa. Mutta takaisin asiaan.

Mitä, jos.... valtio olisi huostaanottanut Esperin hoivakodin toiminnan ja jatkanut sen pyörittämistä paremmin resurssein ja tarjoten vanhuksille ihan oikeaa palvelua tai siis 'carea'?
Tämä olisi varmasti ollut hyvä ratkaisu. Ainakin parempi kuin tuo sulkupäätös.

Esitän nyt vielä radikaalimman idean.

Mitä, jos... valtio olisi huostaanottanut Esperin hoivakodin toiminnan ja myynyt sen matalakorkoisella lainalla Esperin hoivakodin henkilökunnalle, joka voisi demokraattisesti johtaa/pyörittää yritystä, päättää omista palkoistaan ja olla tyytyväisiä päästessään tarjoamaan vanhuksille sitä hyvää eettistä hoivaa tai siis 'super carea'?
Tämä olisi varmasti ollut hyvä ratkaisu. Ehkä jopa paras ratkaisu kaikista.

Mielestäni edellämainitut kaksi ratkaisua olisivat olleet parempi ratkaisu, kuin se, että pyyhitään nyt tämä ongelma sinne maton alle pois silmistä ja pois mielistä.

Joillekin ideani saattavat kuulostaa utopistisilta.

Mun mielestä on parempi pyrkiä kohti Utopiaa kuin tyytyä Dystopiaan.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän RiikkaNieminen kuva
Riikka Nieminen

Ensisijaista olisikin miettiä aina, että mitä niille erityisen heikossa asemassa oleville ihmisille sitten tapahtuu, kun käy kamalasti. Jari Robson kirjoitti tuosta minusta todella hyvin omassa blogissaan, jota lainaan nyt tähän:

"Normaalisti yhtiön ollessa tappiollinen ja velkaantuneisuusasteen olevan näinkin(290%) korkealla, riskinä on yhtiön ajautuminen konkurssiin, ja kun kyseessä on perus hyvinvointipalvelu, valtion vastuulle jää palveluiden haltuunotto. Voimmekin kysyä, että miksi yksityistämme jo toimivia palveluita, jos emme voi samalla tavalla valvoa palvelun laatua sekä kuitenkin joudumme viime kädessä itse korjaamaan mahdollisten konkurssien jättämät jäljet? Tämänkin hoivakodin Ulrikan toiminnan Valvira keskeytti välittömästi, ja nyt palvelusta vastaa kunta."
http://jarirobson.puheenvuoro.uusisuomi.fi/268611-...

Toimituksen poiminnat