Wille Dahl Yhteiskunnallisten asioiden mietintää

Reilu meininki?

Pitemmän aikaa on mietityttänyt tämä konsepti, josta Suomikin aikoinaan tunnettiin. Nimittäin reiluus. Muistatko vielä sen ajan?

Tässä viimeisen noin neljän vuoden aikana olen nähnyt ennennäkemätöntä härskiyttä toteutettavan poliittisella areenalla, että välillä pitää ihan nipistää itseäni varmistaakseni, että olen hereillä.

Otetaanpa ihan pieni aikamatka taaksepäin. Ohitetaan nyt viimeisimmät ulostulot, kuten Case Esperi ja Oulun raiskausvyyhti. Ohitetaan 2018 syksyn Soini Gate. Ohitetaan kansaa kyykyttävä aktiivimalli. Ohitetaan vuoden 2017 kesän coup d'etat, jossa Sipilä epädemokraattisella poliittisella teatterilla kikkaili demokraattisesti valitun puolueen puheenjohtajan pois hallituksesta ja päästi hallitukseen sisään vastamuodostetun uuden 'Sininen tulevaisuus'-puolueen ja sen mukana Soinin, joka oli juuri hävinnyt Perusuomalaisten puheenjohtajavaalit Halla-aholle. Ohitetaan Sipilän itsensä Suomeen masinoima hallitsematon siirtolaisten hyökyaalto, villaisella painetut sekä pimitetyt terroriteot. Ohitetaan kaikki se mittava korruption vyyhti, joka on tällä hallituskaudella kukoistanut.
Mennään ihan eduskuntakauden alkuun vuoteen 2015, kun kansalta leikataan moninaisissa eri muodoissa samalla, kun kehotetaan kansaa puhaltamaan yhteen hiileen ja 'osallistumaan talkoisiin'.

Mennään siihen hetkeen, kun kansanedustajat päättivät jälleen nostaa omaa palkkaansa. Mikä uskomaton asetelma! Ei mitään vastuita tai velvollisuuksia näillä kansan 'edustajilla'. Mutta kovasti on palkitsemista.

Kansalle keppiä. Herroille porkkanaa.

Samalla, kun koko kansasta arviolta 9% tekee 'talkoohengessä' ilmaistyötä, kehtaavat kansanedustajat nostaa omia palkkioitaan. Totean vaan, että onpa hävytöntä.

Kyllä maailmalla naurettaisiin Suomen reiluuden irvikuvalle.

Ja kaiken taustalla on tietysti syvälle juurtunut poliittinen korruptio.

Yksi tökeröimpiä ilmentymiä tästä poliittisesta korruptiosta on tietysti Keskustan johtohahmon Sipilän valtion varoilla tehdyt hämäräbisnekset, joista Seurassakin uutisoitiin. Toinen on Kokoomuksen peittelemätön hyväveli-korruptio, jossa poliittista asemaa käytetään kerta toisensa jälkeen oman edun tavoitteluun sekä kaverien luvattomien tai laittomien bisneksien piilotteluun.

Sanoisin, että kaiken tämän taustalla on se, että tämä itselleen yhteisestä laarista kahmiva poliittinen eliitti yksinkertaisesti ajattelee olevansa muiden, ja itseasiassa koko muun yhteiskunnan, yläpuolella. Heille me, jotka emme kuulu eliittiin, olemme pelkkiä alemman kastin työmyyriä.
Ja tässä tulee muistaa, että vaikuttimet näillä kahdella puolueella kaikissa päätöksissä, kansalta leikkaavissa, näennäisen humanitäärisissä ja työkokeilu/työkurssituskuvioissa on aina se, että joku heidän hyväveljistä kostuu siitä jotenkin. Se mikä leikataan kansalta, voidaan siirtää yritystueksi jne.

Ja joka kerta, kun uusi eduskunta kokoontuu päättäämään palkoistaan, he käytännössä ilmoittavat:

"Me emme kuulu teihin rahvas, olemme teidän yläpuolella."

On toki poikkeuksiakin, myönnettäköön se. Myönnettäköön myös, että nämä poikkeukset ovat niin pieni määrä prosentuaalisesti, että voidaan suoraan pyöristää kyseinen vinouma pois.

Jos sua kuten mua sylettää tämänlainen toiminta, niin nyt on aika saada äänesi kuuluviin. Nimittäin on asetettu vireille kansalaisaloite, jonka tarkoitus on tuoda reiluutta kansanedustajien palkkoihin. Toki tämä on vain alkua, mutta jostain se on aloitettava.

Käy katsomassa allaolevasta linkistä kansalaisaloite. Jos pidät näkemästäsi, älä epäröi vaan allekirjoita se samantien ja jaa se myös sosiaalisessa mediassa. Ole osa muutosta parempaan!
 

Kansalaisaloite:
Kansanedustajan palkkiot sitoutettaviksi läpinäkyvään mittariin

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän lueskelija kuva
Teuvo Valkonen

Ehkä ne kansanedustajien palkkiot itsessään eivät hetkauta kansalaisten elintasoa puoleen tai toiseen? Vaan se ketä me äänestäjät sinne valitsemme ja mitä ne valitut päättävät kenenkin äänestäjäkunnan elinoloista.

Käyttäjän jarirobson kuva
Jari Robson

Hmm, en näkisi edustajamme oikeasti olevan perillä äänestäjäkunnan elinoloista, kun kuitenkin suurin osa on ns. eliittiä.

Tällä hetkellä ainakin Suomen varakkain luokka on yliedustettuna, kun katsoo vaikka Stat.fi -tilastojakin 2015 eduskuntavaaleista, missä todetaan:

”Kaikkien eduskuntaan valittujen käytettävissä olevien rahatulojen mediaani on 55 200 euroa vuodessa. Eduskuntaan valittujen keskimääräiset käytettävissä olevat rahatulot ovat huomattavasti suuremmat kuin äänioikeutetuilla tai ehdokkaaksi asettautuneilla. Äänioikeutettuihin verrattuna eduskuntaan valituilla on 2,7-kertaisesti ja ehdokkaisiin verrattuna noin kaksinkertaisesti rahaa käytettävissään. Myös uudet valitut ovat äänioikeutettuja ja ehdokkaita hyvätuloisempia noin 40 400 euron käytettävissä olevilla rahatuloillaan.”

Tämä suoraan antaa osviittaa siitä, miten paljon ollaan valmiita sijoittamaan siihen tavoitteeseen, että päästään eduskuntaan. Voi helposti myös todeta, ettei esimerkiksi yksinhuoltajalla ole lähelläkään tasapuoliset mahdollisuudet päästä eduskuntaan, kun ottaa senkin huomioon, että valituiden keskimääräinen vaalibudjetti on n. 30 000€. Rakenteet ovat ainakin tällä hetkellä sellaiset,mikä tukee tiettyä luokkaa.

Jos palkat alennettaisiin tuon kansalaisaloitteen mukaisesti esimerkiksi siihen vuosittain mitattuun kansalliseen mediaanituloon (3000€/kk), voisin väittää vaalibudjettien ainakin pienenevän, mikä antaisi astetta tasapuolisemmat mahdollisuudet jokaiselle menestyä vaaleissakin. Ainakin todennäköistäisi myös sitä, ettei Suomen rikkain luokka olisi näin räikeästi yliedustettuna kuin nyt.

Rahan merkitystä niin vaaleissa kuin politiikassa on suuri, mitä merkitystä tulisi vähentää ja pyrkiä tarjoamaan kaikille mahdollisimman tasavertaiset menestyä. Sehän sitten olisi taas ihan oma kysymyksensä, että pitäisikö vaalibudjetteja sitoa johonkin tiettyyn tasoon ja sitten valtion tehtävänä olisi mahdollistaa tasavertainen näkyvyys kaikille ehdokkaille. Puoluetukiin puuttuminen olisi tässä kokonaisuudessa myös isossa roolissa, mikä onkin sellainen musta-aukko, etten tässä viestissä siihen jaksa edes puuttua.

Suomen edustuksellinen demokratia toimiikin parhaiten niin, kun kaikki ryhmät olisivat tasaisesti edustettuina, ja voimmeko hyvin mielin sen toteutuvan nykyisellä mallilla?

Käyttäjän WilleDebaucherDahl kuva
Wille Dahl

Olet ihan oikeilla jäljillä, kansanedustajien palkkiot eivät hetkauta suoraan kansalaisten elintasoa suuntaan tai toiseen. Se ei olekaan se pointti.
Pointti on se, että todellinen johtaja johtaa esimerkillä eikä tyhjillä sanoilla.

Jos samaan aikaan kovasti kuulutetaan 'yhteisiä talkoita' ja siinä samalla nämä 'yhteisten talkoiden' tarinataikurit päättävät yksioikoisesti nostaa omia palkkojaan.... niin silloinhan on kyse tekopyhyydestä ja epäsolidaarisuudesta.

Tämä on se sanoma, mitä tuo tilanne viestii:

"Uhratkaa te itsenne muurahaiset, me sittisontiaiset voidaan porskuttaa niinku ennenki."

Käyttäjän RiikkaNieminen kuva
Riikka Nieminen

"Jos palkat alennettaisiin tuon kansalaisaloitteen mukaisesti esimerkiksi siihen vuosittain mitattuun kansalliseen mediaanituloon (3000€/kk), voisin väittää vaalibudjettien ainakin pienenevän, mikä antaisi astetta tasapuolisemmat mahdollisuudet jokaiselle menestyä vaaleissakin. Ainakin todennäköistäisi myös sitä, ettei Suomen rikkain luokka olisi näin räikeästi yliedustettuna kuin nyt."

Kansanedustajan palkoilla on todella pitkiä seurauksia, samoin puoluetuki on Euroopan tasolla aivan hurja, täällä saa yli 13€/äänestä, muualla alle 4€/äänestäjä, niille hallituspuolueille. Eli miten vaikeaksi tehdään koko kansan edustaminen?
Piraattipuolue on sitkeästi mennyt eteenpäin viimeiset 10 vuotta Suomessa, tänä vuonna, kaikkien avulla mahdollisuudet läpimenoon.

Käyttäjän elina kuva
Elina Moustgaard

Ei ole reilu meininki nyt, eikä ollut Kekkosenkaan aikana, joka piti viisaasti Kokoomuksen kaksikymmentä vuotta pois hallitustyöskentelystä sen ajan kun kansanterveys- ja sosiaaliturvajärjestelmää rakennettiin. Nimittäin punamullan aikana luotiin vahva poliittinen virkamiesjärjestelmä, ns elinikäiset poliittiset palkintovirat korkeine eläke-etuineen.

Tappeluun poliittisista nimityksistä kunnissa ja valtion viroissa puolueiden kesken lähtivät myös Vihreät, vaikka vielä kansalaisliikkeenä Vihreät vastustustivat rankasti poliittista korruptiota. Tämän päivän Vihreät, entinen puolueeni, on muuttunut osaksi sellaista puolueparlamentaristista järjestelmää, joka rahoittaa jopa poliittisten broilerikasvattamojen, eli puolueiden nuorisoliikkeiden toimintaa! Siis korruptiopolitiikkoja kohdusta hautaan.

Siksi on tärkeää, että Piraatit kansalaisliikkeen omaisena puolueena ja sen jäsenet yksilöinä, ovat yhteiskuntamme totuudenpuhujia, jotka ovat pitäneet ansiokkaasti esillä tärkeimpien arvojen, sananvapuden, yksityisyyden, tiedon ja kommunikaation vapauden lisäksi myöskin muita epäkohtia, jotka rajoittavat ihmisten elämää tai kuten Wille Dahl, nostaa tässä blogissa äärettömän tärkeän asian, eli puolueparlamentaarisen järjestelmän mädännäisyyden.

Kansalaisloite menee ehdottomasti jakoon!

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen

Reiluus joo.
Minäkin mielelläni kehotan elämään ihmisiksi ja siihen sisältyy että olemme reiluja kanssaihmisiämme kohtaan.
Olitko sinä kirjoituksessasi mielestäsi reilu nykyistä hallitusta ja eduskuntaa kohtaan, eduskuntahan ne kaikki hallituksen esittämät "kouhotukset" hyväksyy ja siunaa. Olitko reilu?

Muistitko että kun hallitus aloitti niin kaikki puolueet olivat poliittisesta asemastaan huolimatta yksimielisiä että:

-Suomen tilanne on hälyttävän huono
-Huoltosuhde on huonoin koko Euroopassa ja huononee koko ajan
-Työttömyystilannetta verrattiin Kreikan tilanteeseen ja nuorten osalla monet olivat vieläkin synkemmissä mietteissä.
-Velkaantuminen oli kaikkien tunnustuksen mukaan siinä mallissa että EU:n holhoustoimia ei juuri kenenkään mielestä voitu välttää.
-Sote-uudistusta oli vängätty jo useamman hallituksen toimesta ja kaikki olivat sitä mieltä että se on välttämätön mutta riittävää yhteisymmärrystä ei oltu saavutettu.
-
-
--
Näistä miinuksista huolimatta hallitus on saanut Suomen asiat raiteilleen ja meihin katsotaan monessa valtiossa EU:ssa ja muuallakin kateellisena ja ihannoiden.

Käyttäjän WilleDebaucherDahl kuva
Wille Dahl

Olin mielestäni reilu nykyistä hallitusta ja eduskuntaa kohtaan. Olin ehkä jopa turhan hellä ottaen huomioon, että ei ole miesmuistiin näin pahasti viety kansalaisten suusta leipää.

Kaikki retoriikka, jota käytettiin puhuttaessa Suomen ja Kreikan yhtäläisyyksistä oli pelkkää sanahelinää. "Kreikan tiestä" puhuttiin kovasti, mutta todellisuus on se, että kyseessä oli pelkkä vaikutusmekanismi, jolla peloteltiin suomalaiset suostumaan 'yhteisiin talkoisiin'.

Suomessa otettiin käyttöön kansaa kyykyttävä aktiivimalli ja järjestettiin kaikenlaista ilmaistyötoimintaa yritysten hyväksi, puhumattakaan ylihintaisesta ja alisuoriutuvasta työllistymiskoulutuksesta.
Näiden tilalla olisi voitu ohjata valtion rahat jonkin uuden rakentamiseen - valtio olisi siis voinut itse työllistää työttömiä koko kansakuntaa hyödyntävään reilusti maksavaan työhön.

Sotea ei ole hyväksytty yksinkertaisesti siitä syystä, että osa selkärangan omaavista kansanedustajista ja virkamiehistä on nostanut sen ongelmia esiin ja olleet sitä vastaan. Pahimpana kohtana koko Sote-sotkussa on se, että sitä käytetään avaamaan terveydenhuollon markkinat yksityisille toimijoille, joka olisi toteutuessaan kolossaalinen virhe ja suoraan sanottuna rikos suomalaisia kohtaan.

Mielestäsi hallitus on saanut Suomen asiat raiteilleen?
Taidamme nauttia eri pirtelöitä, sillä omien tietojeni mukaan nykyinen hallitus ei ole saanut mitään positiivista aikaan, ainakaan tarkoituksella. Suomen taloudellinen tilanne on kohentunut vain ja ainoastaan siksi, että maailman taloudellinen tilanne tasaantui, ja tässäkin Suomen taloudellinen tilanne kohentui hitaammin ja myöhemmin kuin muualla.

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen

"Taidamme nauttia eri pirtelöitä, sillä omien tietojeni mukaan nykyinen hallitus ei ole saanut mitään positiivista aikaan, ainakaan tarkoituksella."!
Empä tiedä sinun "pirtelöistäsi" mutta kun olet asiastasi noin varma niin luulisi sinulla olevan jotain muuta kuin mutua tuon väitteesi tueksi. Mutua on syötetty koko hallituskauden ajan kansalaisille opposition toimesta ja nyt näyttää että valitettavasti sen pakkosyöttö on onnistunut. Sinunkaan puolueellasi ei ole mitään konkreettista sanottavaa ollut siellä missä asioista päätetään mutta nyt kun ääniä tars saaha niin syyllisiä löytyy kyllä. Onnea vaan ja menestystä.
Minun tietojeni mukaan täytyy ensin olla mitä jakaa ennen kuin aletaan jakamaan ja sitä ennen tuo jaettava on täytynyt tehdä työtä tekemällä. Saattaa tulla sinulle yllätyksenä mutta sieltä pankin seinästä loppuu setelit jos työssäkäyviä duunareita ei ole. Tuota on yritetty tällä hallituskaudella hoitaa ja melko hyvin on onnistuttu, työllisten osuus ei ole näin korkealla ollut miesmuistiin ja velkakaan ei enää ole syömällä lisääntynyt.

Käyttäjän jarirobson kuva
Jari Robson Vastaus kommenttiin #8

Toki Piraattipuolue odottaa vielä pääsyä eduskuntaan, mutta onhan meillä paljonkin konkreettista ajatusta, mitä täytyisi talouden eheyttämiseksi tehdä, mistä itse juuri tänään tein kirjoituksenkin: http://jarirobson.puheenvuoro.uusisuomi.fi/269039-...

Niin puolueessa kuin puolueessa aina vähän vaihtelee näkemykset, miten taloutta pitäisi pyörittää. Ja tässä itse en näe nykyisen hallituksen kaikkia toimenpiteitä aivan turhiksi, sillä kieltämättä työllisyysasteen parantaminen on ollut taloudelle eduksi, mihin täytyy jatkossakin tähdätä. Perinteisen työn tekeminen on kuitenkin uhattuna, joten eipä sitä "kohta" rahaa seinästäkään tule, kun enemmissä määrin menetetään niitä duunaripaikkoja robotisaatiolle.

Sen verran voisin vielä tuohon velan vähyyten sanoa, niin tuon vuoden 2018 poikkeava positiivista tulosta ainakin eniten kertoo loppuvuoden yllätys; valtio-omisteinen Finnvera maksoi kerralla 1,5 miljardin luottonsa pois. Tämän lisäksi kun katsoo valtion yhtiöomistusmuutoksia, 2018 valtio myi osakkeita pois n. 2,5 miljardin edestä ja osti osakkeita tilalle 930 miljoonan edestä. Näiden erotuksessa budjettia kertyi vuoteen 2018 lisää yli 1,5 miljardia. Vuonna 2017 sen sijaan osakkeita ostettiin noin 13 kertaa vähemmän ja osakekaupat aiheuttivat budjettivajetta 6 miljoonaa.

Jos sitten pelkästään vuodesta 2018 jätettäisiin huomioimatta tämä Finnveran luotonmaksu sekä jätettäisiin valtion osakekauppojen voitot pois, talouden alijäämäisyys tuolle vuodelle todellisemmin olisi ollut 3,1 miljardia. Olemme myös olleet noususuhdanteessa, mikä on tukenut nykyistä hallitusta. On siis helposti kyseenalaistavissa, että ollaanko tosiaan tehty niin onnistunutta talouspolitiikkaa.

Tämän sanottuani, ei tosiaan työllisyysasteen nousun vaikutusta kansantalouteen voida aliarvioida, vaikka aktiivimallit ovat aiheuttaneet paljonkin ongelmia ihmisten henkilökohtaiseen elämään.

Täysin myös samaa mieltä sen kanssa, että täytyy tähdätä ylijäämäisyyteen, sillä se mahdollistaa eväät vahvistamaan rakenteitamme.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset