Wille Dahl Yhteiskunnallisten asioiden mietintää

Suomella on vakava huumeongelma

  • Päihteiden haittavertailu (Lancet 2010)
    Päihteiden haittavertailu (Lancet 2010)

 

Suomessa käytetään paljon huumeita ja ei varmaan yllätä, että huumausainerikokset pitävät poliisin kiireisenä.
Huumausainerikosten trendi on ollut kasvussa ainakin vuosien 2012 - 2017 välisenä aikana.

Keskusrikospoliisin rikosteknisessä laboratoriossa tutkittiin vuonna 2016 melkein 14700 huumenäytettä. Vuoden 2017 lokakuun loppuun mennessä huumausainerikoksia ilmoitettiin Helsingissä noin 4100, Tampereella noin 1500 ja Espoossa noin 1100. Helsinki ei ole Suomen pääkaupunki pelkästään hallinnollisesti vaan myös huumausainerikoksissa.


Suomalaiset juovat myös kilvan viinaa - siis alkoholia. Suomalaiset juovat itseasiassa niin paljon alkoholia, että viinan juomisesta sekä päihtymisestä on tehty monia lauluja. Tullaan kuulemma viisaammiksi, kun juodaan viinaa.

Työpaikoilla suomalaiset nauttivat varsin usein yritysten sponssaamaa keskushermostoa kiihdyttävää ja sangen koukuttavaa päihdettä - nimittäin kahvia.

Ja ei tarvitse julkisella paikalla kovin pitkään kävellä, kun röökin katkut pöllähtävät sieraimiin.

Suomalaiset siis pitävät päihteistä.

Suomella on huumeongelma, mutta tämä ongelma ei ole se miksi sitä luulet. Pahoittelen, että johdattelin sinua harhaan, rakas lukija.

Suomalaisilla ei ole huumeongelmaa. Suomen politiikassa on huumeongelma.

Suomessa sallitut päihteet, alkoholi ja tupakka, ovat haitallisuuksiltaan kärkikastia, ainakin jos nojaa vuonna 2010 julkaistuun Lancetin analyysiin eri päihteiden haitallisista vaikutuksista. (relevantti kuva tämän jutun alussa)
Jos käyttötarkoituksia vertaa, niin kannabis ja alkoholi menevät lähimmäksi toisiaan - haittavaikutuksiltaan kannabis tosin on alle yhden kolmanneksen veroinen. Tässä kohtaa voidaankin kysyä, miksi kannabis on kielletty?

Ei ainakaan terveyshaittojen vuoksi. Samaa voi oikeastaan kysyä mistä tahansa aineesta, joka on tuolla listalla alkoholin alapuolella.

Suomen ‘huumeongelma’ on siis syvimmillään tekopyhyys-ongelma.

Huumeiden kieltäminen ei itseasiassa ole edes ‘meikäläisten’ idea vaan lähtöisin YK:sta 60-luvulla. Ja jotta voitaisiin arvostaa YK:n ideoiden älykkyyttä, niin ei tarvitse kuin muistaa, että vuoden 2015 syyskuussa YK:ssa valittiin ihmisoikeuspaneelin johtajamaaksi Saudi-Arabia - maa, jossa naisilla on fundamentaalisesti vähemmän oikeuksia kuin miehillä - maa, jossa valtiovaltaa kritisoiva joutuu alistumaan vähintään julkisiin raipaniskuihin ja pahimmillaan mestaukseen.

Huumeiden kieltäminen ei ole mikään pitkäaikaiseen traditioon kuuluva asia, vaan itse asiassa historiallisesti todella uusi juttu. Ei tarvitse olla kovin ahkera löytääkseen netistä Suomen kannabis-historiaa. Ylellä esimerkiksi on kätevä sivusto, johon on kerätty hieman tietoa kannabiksen käytöstä Suomessa. Yllätyin itsekin, että kannabista on käytetty Suomessa jo viikinkien aikana. Ja samoihin aikoihin on todennäköisesti käytetty myös ‘taikasieniä’.

Suomen ‘huumeongelma’ on loukkaus itsenäisyyttä kohtaan - kansalaisten ei haluta olevan itsenäisiä aikuisia yksilöitä vaan holhokkeja, joiden puolesta tulee tehdä päätöksiä. Olemmeko kaikki tosiaan vain pikkulapsia, joita ‘isoveljen’ tulee kaitsia?

Näkisin, että olemme tulleet nykyisessä päihdepolitiikassa tiemme päähän. Me tarvitsemme muutoksen - muutoksen kohti yksilön vapautta valita itse mitä päihteitä haluaa ja ei halua käyttää. Ehkä samalla päihderiippuvaisten demonisointi ja rankaiseminen tulisivat tiensä päähän ja voitaisiin tarjota heillekin samanlaista tukea ja turvaa, josta me muut nautimme.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän AnttiMikkonen1 kuva
Antti Mikkonen

Suomen päihdepolitiikka luo ongelmia.
Käyttäjien rankaiseminen ei ole tätä päivää, myös päihdepalvelut tarvitsee täydellisen päivittämisen tälle vuosituhannelle, tarvitaan niin matalan kynnyksen avopalveluita, sekä piikityshuoneet ja testauspalvelut, kuin myös vakavasta addiktiosta kärsiville hoitopaikkoja, missä keskitytään syihin mitkä addiktioon on ajanut. Ei pitkätkään katkot auta, jos joutuu palaamaan lähtörastiin, addiktion takana on yleensä moniongelmainen ihminen.
Joku voi kysyä, mitä tämä maksaa, siihen ei ole vastausta, mutta yksi syrjäytynyt on n. 1.2m€ kulut yhteiskunnalle, eli eiköhän sijoituksen puolelle menisi näin perstuntumalla.
Kannabiksen laillistaminen taas on tätä päivää, pelkoskenaariot eivät ole toteutuneet, päinvastoin. Työllistävä vaikutus, sekä verotulot pitää myös muistaa. Niin, ja ne lapset!

"The reality is that, to date, not one jurisdiction, either in the U.S. or elsewhere, has seen a marked increase in teen drug use following the relaxation of marijuana restrictions. Not one. Both Colorado and Washington, the pioneer states of marijuana legalization, have actually seen drops in teen marijuana use following legalization. The drop in Colorado was particularly dramatic. Despite the wave of legalization, nationwide teen drug use is at a 20-year low."

https://www.psychologytoday.com/us/blog/beastly-be...

Käyttäjän WilleDebaucherDahl kuva
Wille Dahl

Kiitos kommentista!

Näkisin, että ollaan samoilla linjoilla asiassa; Suomen päihdepolitiikka luo ongelmia. Ja näiden ongelmien ratkominen valvontayhteiskunnan ylläpidon kera maksavat massiivisia summia.

Surkuhupaisinta tässä kaikessa on se, että tämän politiikan vaikutukset ovat pitkälti ne vaikutukset, jotka attribuoidaan päihteiden vaikutuksiksi. Joku itseäni viisaami ehkä tekisi johtopäätelmän, että tässä

A) mennään joko peräpää edellä puuhun tai
B) laitetaan kärryt hevosen eteen.

Käyttäjän AnttiMikkonen1 kuva
Antti Mikkonen

Juurikin näin. Monesti vasta-argumentti on tyyliin "laillistetaan sitten kaikki rikollisuus!". Huumeiden kieltolaki nimenomaan ruokkii rikollisuutta, niin itse huumekaupan ympärillä, kuin myös oheisrikollisuutta, koska aineiden hinnat laittomilla markkinoilla on keinotekoisesti korkealla. Synteettisten aineiden valmistus on todella halpaa.
Toki laillistamisen kanssa pitää miettiä koko kuvio, se vaatii myös paljon valistusta ja säätelyä, mutta mikä vaan malli on parempi kun nykyinen, missä käyttäjät kärsii laista useammin enemmän kuin itse aineesta, varsinkin kannabiksen käyttäjät, kun taas rikollisliigat käärii miljoonatuloja.

Käyttäjän AaroKustaanheimo kuva
Aaro Kustaanheimo

On se kumma, kun Suomessa pidetään kauheana sitä, että rikottaisiin edes YK:n huumausainesopimuksia, vaikka monet sen jäsenmaat rikkovat karkeasti sen ihmisoikeuksien julistusta. On esimerkiksi sellaisia YK:n jäsenvaltioita, joissa on voimassa kuolemanrangaistus islamista luopumisesta. Uskonnoista luopuminen on kuitenkin määritelty perusihmisoikeudeksi YK:n ihmisoikeuksien julistuksessa.
https://en.wikipedia.org/wiki/File:Apostasy_laws_i...
https://commons.wikimedia.org/wiki/File:United_Nat...
https://en.wikipedia.org/wiki/File:Muslim_beliefs_on_death_penalty_for_leaving_Islam_(Pew_Research_Center_2013).svg

Käyttäjän WilleDebaucherDahl kuva
Wille Dahl

Hyvä pointti! Suomessa ollaan monessa asiassa kansalaisvastaisia, vaikka kovasti halutaan esittää olevamme 'onnellisin kansa'.
Ja monesti argumenttina on juurikin 'kansainväliset sopimukset', mutta jännästi 'kansainväliset sopimukset'-argumentti voidaan ohittaa tilanteissa, joissa poliittinen eliitti siitä hyötyy.

Toimituksen poiminnat