Wille Dahl Yhteiskunnallisten asioiden mietintää

Fiksu tekee vähemmän töitä

Uusi-Seelantilaisen yrityksen tekemällä testillä oli mielenkiintoiset tulokset.

 

Tuottavuus kasvoi 20%, työntekijät olivat yleisesti tyytyväisempiä ja heillä oli pienempi stressi päällä. Ei voi muuta sanoa kuin "Vautsi vau!". On meinaan aikamoiset tulokset.

 

Suomessa tämän testin tulokset tulkittaisiin hyödyttömiksi, koska työllisyys ei kasvanut. Saa huutonauraa. Tai huutoitkeä. Ihan kumpi vaan sopii tähän.

 

Oikeistolaisenkin pitäisi tästä innostua, mutta todennäköisesti kampittaisi oman etunsa ja progressiivisen yhteiskuntakehityksen väittämällä, että tämänlainen ei Suomessa toimisi.

 

Osittain olen samaa mieltä. Miksi?

 

Koska Suomi on kyttäyskulttuuri, jossa kansalaista ja työntekijää pidetään laiskoina, ja heitä tulee seurata ja olla jatkuvasti kaitsemassa ja mikromanageeraamassa. Tästä syystä myöskin etätyö nauttii Suomessa vieläkin vähintään epäilyttävää leimaa.

 

"Mitähän se työntekijä siellä kotona oikein tekee? Varmasti vaan pelaa videopelejä ja raapii takapuolta."

- Ai työntekijä saakin aikaan enemmän tuloksia kuin toimistolla?

"No, ei meitä oikeesti ne tulokset niin kiinnostanu vaan se läsnäolo on tärkeetä."

- Vaikka päivästä menisikin häiriöitten vuoksi tuottavuutta hukkaan liki 70%?

"Juu juu, ei meitä kiinnosta! Toimistolle mars vaan siitä ja sassiin! Täällä me muutkin joudutaan olee!"

 

Suomen työkulttuuri ja politiikka on monesti kuin Fingerpori ja Ketonen & Myllyrinne olisivat yhdessä aikaansaaneet sketsi-lapsen. Ja meidän pitäisi nyt sitten jotenkin operoida tässä ympäristössä ja esittää vakavasti kiinnostunutta ja tyytyväistä asiain tilasta.

 

Ja mihin ihmeeseen työssäkäyvä tarvitsee edes vapaa-aikaa? Kuitenkin vaan laiskotella rötköttää jossain kotona kalsareillaan. Pitäisi olla jossain risuja keräämässä eikä viettämässä vapaa-aikaa. Kuitenkin jotkin rikolliset ajatukset mielessä.

 

Suomessa on hyvin pitkälti hiottu huippuunsa 'muiden ihmisten' luonteenheikkous. Itse ollaan aina ihan hemmetin hyviä. Mut muut on laiskoja. Ja likaisia. Ja ne haisee kans. Me ollaan hyviä ja puhtoisia pikku pulmusia. Meidän ihanat enkelilapset ja naapurin hirviökakarat. Näin se vaan Suomessa menee. Ainakin oikeistolaisessa maailmankuvassa.

 

Sivumainintana, edellä mainitut kuvaukset pätee aika pitkälti yksi yhteen perustulon ja työttömien kanssa. Työttömät ovat roskasakkia, jotka vaan makailevat ja piereskelevät 'meidän rahoilla'. Köyhät on ansainneet oman osansa elämässä - köyhyys on 'valinta'.

 

Mutta takaisin siihen työasiaan.

 

Mikä ihmeen pyhä asia tämä työpäivän pituus on? Tuo Uusi-Seelantilainen testi ei ollut ensimmäinen laatuaan.

 

Ruotsissa Toyota on vaihtanut kuuden tunnin työpäivään jo vuoden 2002 paikkeilla. Seurauksena paremmat voitot ja onnellisempi työväki.

Ruotsissa on myös testattu kuuden tunnin työpäivää hoitoalalla ja tulokset ovat olleet positiiviset: mm. kohonnut työmoraali sekä sairastelu ja poissaolot vähentyneet.

 

Harvard Business Review:ssä on myöskin julkaistu kannanotto kuuden tunnin työpäivän puolesta. Kannanoton mukaan työpäivissä on nykyisin paljon tehottomuutta ja häiriöitä, jotka eliminoimalla voitaisiin työt saada tehtyä vähemmässä ajassa.

 

San Diegossa toimiva yritys meni jopa niin pitkälle, että lyhensi työpäivän pituuden viiteen tuntiin. Ja kyseinen yritys oli vuonna 2017 nopeimmin kasvava yksityisomisteinen yritys San Diegossa.

 

Melanie Curtinin artikkelin mukaan toimistotyöntekijä pystyy olemaan oikein keskittymällä työhönsä tuottelias keskimäärin kolmen tunnin verran työpäivässä. Loput ajasta menee... muihin asioihin.

 

Oletetaan tämän olevan jonkinlainen normi. Mitä se sitten tarkoittaa laajemmalti?

 

Näkisin, että työntekijöitä roikotetaan töissä siltä varalta, että heistä irtoaisikin jokin yllättävä tuotteliaisuuden puuska. Uskoisin, että aloitteleva työntekijä kykenee olemaan pitempään tuottelias, kuin vakiintunut työntekijä. Ainakin aluksi. Samalla tavalla kuin märästä rätistä voi aluksi vääntää hyvän määrän nestettä ja lopulta siitä irtoaa enää vain vähän nestettä, vain tippoja. Nykyinen kahdeksan tunnin järjestelmä on aika pitkälti sellainen, että väännetään sitä jo väännettyä rättiä kunnes se on jo ihan väännetty ja nestettä ei enää heru. Ja sitten sitä vääntämistä jatketaan ajan mittaan, kunnes rätti on jo kuiva. Ja sitten se rätti murenee.

Tuon rätin vääntäminen tulisi lopettaa ajoissa. Tuon rätin täytyy saada imeä sitä kosteutta sisäänsä ennen kuin sitä voi vääntää uudestaan.

 

Väännettynä selkokielelle: näiden kokeilujen, testien ja tutkimusten perusteella voisimme lyhentää työaikaa vastaamaan sitä mihin ihmiset todella kykenevät. Osittain tuottavuushyötyjen vuoksi ja osittain ihan vaan siksi, että se on kansanterveydellisesti parempi. Työn tulosten tulisi olla tärkeämpi seikka kuin työssäoloaika.


 

Löydät lisää ajatuksenjuoksuani alla olevista lähteistä.


 

Twitter

 

Facebook

 

Blogi - Realistinen Utopia

 

LinkedIn


 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

10Suosittele

10 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän Lauri-PekkaAlanko kuva
Lauri-Pekka Alanko

"Mä joka päivä töitä teen, joka ainoa aamu seitsemäksi meen". Tässä ohjenuora suomalaiselle työelämälle. Töissä on oltava, vaikka se ei tuottaisi mitään.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

"Töissä on oltava, vaikka se ei tuottaisi mitään."

Miksi? Tuottamattomasta työstä ei kuitenkaan olla valmiita maksamaan. Eikö se ole ongelma? Silloin työstä ei oikeastaan hyödy kukaan. Ei työn teettäjä eikä työn tekijä. Viisaiden sanotaan tekevän töitä vähemmän, ehkä sen pitäisi päteä tässäkin.

Käyttäjän jarirobson kuva
Jari Robson

Tulevalla hallituskaudella olisi suotavaa laittaa aluille vastaavia kokeiluja. Varsinkin työajan lyhentäminen ilman, että se näkyy kielteisesti palkassa olisi oikea lähestymistapa. Näkisin tällaisen kokeilun kiinnostavan myös lukuisia yrityksiä lähtemään mukaan aivan vapaaehtoisestikin.

Meidän on hyvä tiedostaa, että varsinkin teknologisen kehityksen trendit osoittavat perinteisen työn tekemisen olevan jo murroksessa, joten tulevaisuudessa ei välttämättä edes voida ajaa täystyöllisyyden mallia ilman työmarkkinoiden jakamista. Työtuntien ja työpäivien lyhentäminen olisikin ratkaisuna tässä. Tietty kylkeen olisi hyvä sovittaa aktivoivampi sosiaaliturvajärjestelmä, mikä voisi tapahtua perustulon tai reaaliaikaiseen tulorekisteriin perustuvan käänteisen tuloveron kanssa.

Pekka Pylkkönen

Ei siihen valtiota tarvita. Työajasta kun voi sopia suoraan työnantajan kanssa. Itselläni on täysin joustavat työajat ja vastaavasti ei sitten vuoro- tai ylityökorvauksia. Eli ihan sama milloin ja missä työt tekee.

Mutta miksi haluat ottaa toisten rahat? Mitä jos keskittyisit tekemään omat rahasi? Se lisäisi kaikkien onnellisuutta.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Niinpä niin, miksi duunari haluaa ryöstään yrittäjän rahat? Miksei hän ala tekemään omaa rahaa? Yrittäjät kuitenkin näkevät tauotta kovaa vaivaa ja raatavat 24/7 saadakseen yrityksen toimimaan. Sitten tulee duunari ja vaatii käsi ojossa palkkaa vaikka ilman yrittäjää tämä olisi työtön. Miksipä siis yrittäjän pitäisi maksaa, hänenhän rahojaahan ne kai ovat. Siinäpä pulma. Mieti.

Pekka Pylkkönen

Siinähän on vapaaehtoista vaihdantaa. Sen sijaan osa etenkin vasemmistolaisesta epä-älymystöstä on sitä mieltä että toisen rahat voi ottaa väkisin. Miksi tälläistä varkauskulttuuria tuetaan?

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen Vastaus kommenttiin #6

Koska kaikki eivät voi olla voittajia, heikoimmista on pidettävä huolta. En tiedä missä olet ollut silloin kun koulussa on käyty yleistä etiikka, moraalia, arvoja ja solidaarisuutta. Tulonsiirto ja sosiaaliturva ovat kuitenkin jo paljon vasemmistoa vanhempi ajatus, ainakin jos platoniin ja aristoteleen uskominen (tosin antiikin kulttuureissa ihailtiin töistä eroon pääsemistä toisin kuin nykyään).

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #7

Esimerkiksi vastikkeellinen sosiaaliturva nimenomaan pitää ihmisistä huolta. Ja siinä molemmat antavat, sen sijaan että vain toinen antaa ja toinen ottaa. Missä ihmeen ganstereiden paratiisissa sinä olet moraaliopintosi käynyt?

Käyttäjän pasikarhunen9 kuva
Pasi Karhunen Vastaus kommenttiin #8

Olen helvetin huono ennustaja, mutta ennustan silti. Jos, tai siis kun, vastikkeellinen sosiaaliturva tulee, se tulee lopullisesti romuttamaan nykyisen työmarkkinajärjestelmän. Kun työnantajilla on käytössään rajaton reservi ilmaista työvoimaa he myös käyttävät sitä. Erästä nimeltä mainitsemattoman kodinkoneketjun mainosslogania mukaillen, "se nyt on vaan tyhmää maksaa liksaa".

Käyttäjän WilleDebaucherDahl kuva
Wille Dahl

Pekka, poika, joka huusi sutta.

Missä tuolla luki, että otettaisiin toisten rahat?

Huomasitko, että vähemmällä tuntimäärällä oli tuottavuushyötyjä JA työntekijän hyvinvoinnin kasvua?

Jos tässä kukaan on jotain varastamassa, niin se on työnantaja, joka ottaa työntekijän tekemästä työstä kermat päältä.

Käyttäjän hoppaska kuva
Anu Aarela

Olen vanha (yli viisikymppinen) tiskirätti jota on väännetty reilusti yli 30 vuotta. En kuitenkaan koe että minusta irtoaa enää tippoja verrattuna uuteen wettexiin. Päinvastoin saan hoidettua yksinkertaiset tehtävät rutiinilla jonka jälkeen jää kapasiteettia miettiä muita tehtäviä uusiksi vankalla kokemuksella. Toki uusista räteistä on hyötyä koska huomaavat mikä vanhoissa työtavoissa mättää mutta heillä on myös taipumus keksiä pyörä uudelleen ja jotkut jopa loukkaantuvat siitä että heille kertoo miksi se ei kannattanut edellisellä kerralla. Molempia tarvitaan.

Toimituksen poiminnat