Wille Dahl Yhteiskunnallisten asioiden mietintää

Tiedätkö kenen lauluja laulat?

Olen monesti miettinyt tätä asiaa: miksi ihmiset eivät havaitse toistavansa jonkun toisen sanomaa?

Hyvin harva tietoisesti valitsee minkälaiselle ideologialle altistaa itsensä. Se, että lukee päivästä toiseen Hesaria altistaa ihmisen Hesarin näkemyksille maailmasta. Joka päivä. Kertaus on opintojen äiti.
Se mistä Hesari tai mikä tahansa media uutisoi ja miten se asioista uutisoi luo raamit sille, mikä on merkittävää ja mikä ei, mikä on hyväksytty kanta ja mikä ei.

Tutkimuksissa on havaittu, että ihmiset eivät varsinaisesti 'tee päätöksiä'. Ihmiset itse asiassa 'tulevat tietoisiksi jo tehdyistä päätöksistä'. Tietyllä tavalla vapaa tahto ja itsenäinen päätöksen teko ovat vain tarinoita, joita kerromme.

Alla olevista linkeistä lisätietoa tuosta ilmiöstä.


-Brain makes decisions before you even know it-
 

-There’s No Such Thing as Free Will-


Tästä tullaankin siihen dilemmaan, että ihmiset tiedostamattaan ja ilman kyseenalaistamista toistavat sanomaa, jolle ovat altistuneet.

Puhumattakaan siitä, että keskiluokka identifioi itsensä yläluokaksi eli eliitiksi.
Eliitti taasen manipuloi julkista keskustelua median kautta siten, että kuvailee vähäosaiset varkaiksi ja laiskoiksi.
Keskiluokka ja muut wannabe-eliitit nielee tämän propagandan, koska he identifioivat itsensä ryöstön kohteeksi.
Tämän seurauksena keskiluokka äänekkäästi vastustaa köyhälistön aseman parantamista, koska he luulevat, että heiltä varastetaan.

Keskiluokka siis mahdollistaa taloudellisen päättäjistön korruption ja suhmuroinnin, keskiluokka toimii 'palomuurina' köyhälistön ja eliitin välillä.
Ja eliitti nauraa koko matkan yksityiskoneeseen matkallaan etelään luksuslomalle.

Harva tietää kenen ideologiaa, ajatuksia, dogmaa ja harhoja toistelee. Se vaatii tietynlaista valppautta ja kyvykkyyttä kognitiossa, että kykenee arvioimaan omia toimintamallejaan ja vaikuttamaan omaan ajatteluunsa.

Pyytäisinkin teitä arvon lukijat arvioimaan omaa toimintaanne ja vaikuttamaan itse omaan ajatteluunne.
Yksi tapa on reflektoida omaa toimintaa jälkikäteen. Toinen tapa on laajentaa omaa ajattelukapasiteettia altistamalla itsensä normaalin vaikutuskenttänsä ulkopuoliselle ärsykkeille.

Eli ehkä perinteisen median aivopesun sijaan voisikin olla paikallaan lukea vähän kirjoja, katsoa dokumentaareja tai TED-esityksiä, tai jopa kuunnella audiokirjaa tai podcastia?
 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (14 kommenttia)

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Taas kerran harvinaisen hyvä kirjoitus! Kiitos!

Itselleni on oman yhteiskuntamme propaganda tullut selvemmin näkyväksi ainakin osittain sen ansiosta, että olen toisenkinlaiseen (nimittäin Pohjois-Korean) propagandaan tutustunut ja pyrkinyt vilpittömästi ymmärtämään sikäläistä näkökantaa. Sellainen antaa sitten eväitä nähdä oma yhteiskunta ikäänkuin tuorein silmin, kuin ulkoapäin.

Ja mitä enemmän EU kriisiytyy, sitä enemmän noiden yhteiskuntien propagandat alkavat muistuttaa toisiaan keinoiltaan, muodoiltaan ja intensiteetiltään, vaikka ovatkin sisällöllisesti miltei toisilleen vastakkaisia.

News is Propaganda - Open Your Eyes

Kirjoitin tuosta havainnostani satiirisen blogitekstin viime vuonna; saa nähdä, kauanko tällainen satiiri toimii:

EU:lle mallia Pohjois-Koreasta informaatiosodalta suojautumisessa?

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Kiitos noista linkeistä, ne ovat mielenkiintoisia!

Blogitekstisi on siinä määrin "vsemmistointellektuellihkoa" pohdiskelua, että vaikuttaa miltei siltä, että olet tuota päätöksen tekemisen vapauden hypoteettista kyseenalaisuutta hyödyntämässä agendaan, mikä ei yleisesti ottaen ole piraattipuolueelle ominaiseksi mielletty.

Käyttäjän WilleDebaucherDahl kuva
Wille Dahl

Juha, tuo kuvauksesi blogitekstistä oli sen verran erikoisesti muotoiltu, että en ehkä ihan tavoittanut sen syvintä merkitystä. Älykkyyteni ei ehkä riitä sen tulkitsemiseen. Pystytkö tarkentamaan?

Mitä noin muutoin tulee tuohon blogitekstiin, niin siinä lähinnä siis yritin kommunikoida sitä, että se miten ajattelemme asioista ja mitä mieltä olemme asioista, ei välttämättä ole lähtöisin meistä itsestämme vaan meidän ympäristön 'kovaäänisistä'.
Tästä suoraan aiheutuu se, että osa meistä vain toistelee meille syötettyä soopaa ja täten osallistuu toimimattoman järjestelmän ylläpitoon ja vieläpä monesti, ellei jopa usein, omaa etuaan vastaan.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

"... se miten ajattelemme asioista ja mitä mieltä olemme asioista, ei välttämättä ole lähtöisin meistä itsestämme vaan meidän ympäristön 'kovaäänisistä'."

Tuo pitää paikkansa ja antaa aiheen kysyä, mitä demokratia tuota taustaa vasten tarkasteltuna oikein tarkoittaa. Jos ihmisten ajatukset eivät ole heidän omiaan, niin mitä vaaleilla mitataan? Sitäkö, millä taholla on tehokkain propagandakoneisto?

Vaikkei tarkoitukseni ole yrittää vastata Juhan puolesta, niin tulee mieleeni, että tuosta edellämainitusta on lyhyt matka sen pohtimiseen, onko niinsanottujen demokraattisten ja niinsanottujen diktatuuristen yhteiskuntien välillä lopultakaan kovin suurta eroa.

Diktatuuri ja diktatuuri

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #4

Jos mielipiteet ovat muualta annettuja edellyttänee tuo yhteiskunta-analyysi jumaluuden olemassaoloa. Jostainhan eliittikin saa ”valaistumisensa”. Toki joissakin yhteiskunnissa eliitillä nähdään olevan jumalainen ulottuvuus, mikä ilmenee yleensä henkilöpalvontana.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Nuo antamasi esimerkit siitä tiedostamattomasta "ei niin vapaasta" päätöksenteosta liittyivät nimenomaan yhteiskuntajärjestelmään, konspriraatiomaiseen määrittelemättömän "eliitin" raadollisuuden paljastamiseen ja niin edelleen. Överiksi se meni myös vaikkapa siinä, että kuvailtiin yksityiskoneilla etelänmatkoja tekeviä keskiluokalle naurskelevia öykkäreitä. Osaatko veikata kuinka paljon Suomessa todellisuudessa on sellaista eliittiä, joka matkustelee yksityisjeteilään etelänlomille?

Siitä syystä esitin näppituntumanani, että tuo päätöksentekoprosessiin liittyvä neurologinen ja behavioristinen ulottuvuus sanomassasi oli vain raamia varsinaiselle sanomallesi, mikä liittyy "kapitalistisen yhteiskunnan" kritiikkiin. Ja siitä syystä puolestaan viittasin yleiseen näkemykseen piraattipuolueen linjasta.

Selvensikö lainkaan?

Käyttäjän WilleDebaucherDahl kuva
Wille Dahl Vastaus kommenttiin #5

Hyvä tarkennus Juha!

Ei nyt takerruta kieliteknisiin metaforiin liiaksi. Tuo yksityiskonejuttu oli mukaelma englanninkielisestä metaforasta jossa "...the rich laugh all their way to the bank".
Ja eivät he naureskele vain keskiluokalle vaan koko tilanteelle, jossa he ovat onnistuneet saamaan alemmat luokat nahisemaan keskenään ja siten olemaan huomaamatta yläluokan touhuja.
Ja onhan tuossa hieman tuollaista konspiratoriaalista vientiä, vaikka totuus on, että eivät he hirveästi toimintaansa peittele, joten ei sinänsä tarvitse olla salaliittoja.

Ja mitä tulee Piraattipuolueen linjaan niin kyllä yhteiskuntakritiikki on ihan linjassa monelta osin. Välillä se kohdistuu kapitalismiin (tai sen vaikutuksiin), välillä se kohdistuu tasa-arvoon (tai sen puutteeseen), välillä se kohdistuu suljettujen ovien takana tehtyyn politiikkaan ja välillä se kohdistuu valtaa pitävien päättömiin toimiin, kuten tiedustelulakien läpiheittoon ilman äänestystä.

Tarkennuksena kuitenkin, mä olen kapitalismiyhteiskunta-kriittinen ja hyvästä syystä. Mielestäni kapitalismi ei ole paras mahdollinen järjestelmä hyvinvoinnin tuottamiseen, siis ainakaan nykyinen kapitalismin muoto, jossa korruptio kukoistaa ja kansaa kohdellaan kuin karjaa. En voi sanoa tämän olevan koko puolueen linja, koska tätä ei mielestäni ole puolueohjelmassa näin kuvailtu. Eli kyseinen linja on enempi mun henkilökohtainen näkemys asioista.

Vastasinko kysymykseesi?

Käyttäjän jallerajala kuva
Jari Rajala

Liian vaativa kysymys. En varmana tiedä mitä laulan. Olen ekaa ja vikaa kertaa Telluksella. 70 tai jotain vuotta on lyhyt aika analysoida aihetta, mikä ihmislajin lauluissa mättää, tai ei mätä. Oletettavasti universumin ensimmäinen sekunti meni jo metsään, jos parasta A-ryhmää olemme, siis, me. Kysykää Kari Enqvistiltä lisätietoja.

Tänään lauletaan tälläisen apinalauman laulut, ja varsin erikoiset. Tulevaisuuden mahdollisessa utopiassa laulamme kaikki yksilöt samassa kuorossa, täydellisen harmoonisesti. Mutta, utopian tavoittaminen ottaa vaikkapa 300 000 vuotta, ja koko aurinkokunnan energian. Laulamme mitä laulamme, mutta aurinkokuntamme energian puitteissa.

Ehkä joskus muutamme itsemme jumaliksi tai valonsäteiksi, tai mikropiiriin asumaan ja sinne oma parempi virtuaaliuniversumi. Pieni on suurta ja suuri pientä, kaikki alkoi olemattomasta singulariteetista, nollasta, mutta turposi tälläiseksi laulukuoroksi.

Mittakaavat ja laulut ovat ihmisten keksimiä suureita, jotka eivät kerro yhtään mitään siitä mistä kaikessa on kysymys. Mitä ja miksi laulamme, kuten nyt laulamme. Riittäkö apinan järkemme moista koskaan edes selvittämään?!

Siinä mielessä aloituksen otsikko, se on, se on sikäli liian, aivan liian vaativa kysymys.

Käyttäjän WilleDebaucherDahl kuva
Wille Dahl

Nyt oli kyllä erilaista, mutta miellyttävää, lyriikkaa. :)

Nuo futurismin ja virtuaalitodellisuuksien jäniksenkolot ovat itsellekin jollain tasolla tuttuja ajatuksien temmellyskenttiä.

Käyttäjän jallerajala kuva
Jari Rajala

Ok, mutta onhan se hullua mitä täällä puuhastelemme, universumin otaksuttavadti ainoat älykääpiöt. Kellään ole pienintä hajuakaan mikä tämä kaikkeus on, mutta toisia kyllä pittää kiusata ja puuhastella polittista teatteria auringonkierrosta toiseen kunnes planeetasta loppuu veto :@

Käyttäjän jarirobson kuva
Jari Robson

Itse tykkään sanoa, että ihminen on aina oman ympäristönsä heijastuma, eikä kukaan ihminen voi kasvaa tai olla tästä irrallaan. Jokainen siis vääjäämättä altistuu anturimaisesti imemään itseensä kaiken, mitä ympäristö ja kulttuuri tuottaa.

Korkeampi älykkyyskin vain nopeuttaa ihmistä hyväksymään vallitsevan kulttuurin kyseenalaisetkin arvot, sillä älykkyys vain helpottaa ihmistä sopeutumaan aina vallitsevaan ympäristöön. Esimerkiksi mitä älykkäämpi ihminen oli Natsi-Saksassa sitä todennäköisemmin tällainen ihminen omaksui natsi-ideologian ja sopeutui siihen kulttuuriin, kun se oli tie yhteiskunnassa menestymiseen ja oma henkilökohtainen lyhyen aikavälin etu tätä edellytti.

Vastaavasti huomaamme tässä markkinatalouden mallissa, että sopeutuminen yhteiskuntaan, henkilökohtainen lyhyen aikavälin etu ja tie menestymiseen on useinkin työn tekeminen ja ura, joka pitkälti on vaikuttanut meidän arvopohjiin ja ajattelutapaan.

Vaikka sitten talousjärjestelmämme ei ole matemaattisesti kestävällä pohjalla, mehän silti huomataan ympärillä jopa kaikkein älykkäimpien taloustieteilijöiden puolustavan tätä älykkäistä kansalaisista puhumattakaan.

Kriittinen ajattelu on vaan hyvästä ja hyvä kannustaa muitakin ajattelemaan. Piraattipuolueessa kyllä kaikelle kritisoidulle tarjotaan myös ratkaisuja, vaikka myös turvaudutaan populistisiin keinoihin kääntämään ihminen meidän arvomaailman mukaiseksi.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

"Se vaatii tietynlaista valppautta ja kyvykkyyttä kognitiossa, että kykenee arvioimaan omia toimintamallejaan ja vaikuttamaan omaan ajatteluunsa."

Varsinkin, jos ei ole vapaata tahtoa.

Käyttäjän MatiasTurkkila kuva
Matias Turkkila

"Harva tietää kenen ideologiaa, ajatuksia, dogmaa ja harhoja toistelee"

Juuri näin.

Käyttäjän hoppaska kuva
Anu Aarela

Minä pyrin laulamaan omia laulujani. Sen varmuudesta tosin on vaikeaa olla selvillä koska Internetin ihmeellinen maailma pyrkii niin kovasti vaikuttamaan meihin.

En ole Facebookissa koska minua ei kiinnosta mitä kahvia joku juo aamuisin ja minkälaisia kynttilöitä hän polttaa mökillä viikonloppuisin. Tosin paikallisten asioiden seuraaminen ja käytettyjen tavaroiden hankinta on haasteellista ilman Facea.

Isojen lehtien sivuilta olen siirtynyt käyttämään uutispalvelua joka näyttää otsikot kaikkien lehtien uutisista. Toisinaan seuraan huvittuneena mitä Googlen uutissyöte tarjoaa minulle klikkieni perusteella.

En ole oikeastaan huolissani siitä mitä tietoja minusta kerätään vaan siitä mitä minulle tuon tiedon keruun perusteella tarjotaan. Tunnen henkilön joka on niin syvällä Facebookin maailmassa että ei osaa enää kyseenalaistaa sieltä lukemiaan asioita. Se jos mikä on surullista.

Toimituksen poiminnat