Wille Dahl Yhteiskunnallisten asioiden mietintää

Moraaliton yritystoiminta pilaa maailman - yhteiskunnat kantavat vastuun

Maailmalla kasvaa kovaa vauhtia tietoisuus siitä, että kapitalistinen globaali talous tuhoaa ympäristöä ja aiheuttaa monen sorttista kärsimystä myös meille ihmisille. Työntekijät joutuvat monissa paikoissa työskentelemään kurjissa oloissa ja sellaisella palkalla, joka ei edes riitä kunnolla elämiseen.

Ja kaikki tämä vain siksi, jotta yritykset voisivat tuottaa voittoa osakkeenomistajille.

Onko tämä tosiaan se paras tavoite, johon ihmiskunta kykenee?

Mielestäni tämä ei ole se paras tavoite, johon meidän tulisi ihmiskuntana pyrkiä. Ihmiskunnan tehtävä ei ole tuottaa voittoa osakkeenomistajille!

Monien mielestä asialle on vaikea tehdä mitään, koska osakeyhtiölaissa sanotaan, että se on yhtiön tarkoitus...

No minullapa on sinulle uutisia! Lakeja voi muuttaa! Kyllä vain!

Tämän massiivisen epäkohdan saisi korjattua ihan pienellä lisäyksellä osakeyhtiölakiin. 

Tässä on alkuperäinen versio osakeyhtiölain 5§:stä:
"Yhtiön toiminnan tarkoituksena on tuottaa voittoa osakkeenomistajille, jollei yhtiöjärjestyksessä määrätä toisin." muotoon:
 

Tässä on päivitetty versio osakeyhtiölain 5§:stä: 
"Yhtiön toiminnan tarkoituksena on tuottaa voittoa tasapuolisesti osakkeenomistajille ja yhteiskunnalle tuhoamatta ympäristöä kohtuuttomasti ja huomioiden työntekijöiden ja yhteiskunnan hyvinvoinnin."


Ja tässä se on hyvä veljet ja sisaret sekä muut määrittelemättömät lähisukulaiset! Ei se tuon kummallisempi temppu olisi. Tämän muutoksen myötä voisimme velvoittaa yrityksiä toimimaan vastuullisesti ja yhteiskunnan hyväksi.

Mikä uusi ja uljas maailma meitä odottaisikaan!

 

---------------------

Voit seurata yhteiskunnallisten ajatuksieni virtaa myös somessa:

Facebook

Twitter

 


 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Alkaa tosiaan olla vanhanaikainen ajatus, että elämän korkein tarkoitus on kulutuksen maksimoiminen.

Ehkä jo kohta koittaa aika, jolloin esimerkiksi mielekästä ajankäyttöä ja osallisuutta yhteiskuntaan aletaan pitää tärkeämpänä kuin kulutuksen maksimoimista.

Mutta tietysti ne tahot, joiden rikastuminen riippuu siitä, että mahdollisimman monet kuluttavat mahdollisimman paljon, tekevät kaikkensa sen eteen, että tuollainen yhteiskunnallinen muutos ei pääsisi tapahtumaan.

Ja kun vielä muistetaan se, että vaaleilla valitsemamme poliitikot ovat noiden todellisten vallanpitäjien taskussa ("tai muuten maan talous romutetaan"), niin muutoksen aikaansaaminen ei ole helppoa.

Miksi äänestämällä ei voi vaikuttaa

Käyttäjän jarirobson kuva
Jari Robson

Pykäliä voidaan muuttaa, mutta nekin ovat lopulta ikävä kyllä vain sanoja, joita pystytään kiertää senkin jälkeen vaikka miten. Onhan meillä jo kattava ympäristölaki, joka myöskin on vain hidastavana elementtinä ympäristön saastumiselle ja tuhoutumiselle. Käsite työntekijän ja yhteiskunnan hyvinvoinnista on myös subjektiivinen, mitä on äärimmäisen vaikea valvoa puhumattakaan siihen tarvittavasta raskaasta valvontakoneistosta.

Näkisin, että melkeinpä pitäisi määrittää tarkat prosenttiosuudet, että kuinka paljon yrityksen voitoista täytyisi investoida takaisin yrityksen työntekijöiden hyvinvoinnin edistämiseen ja ympäristön tukemiseen, mikä rakenteellisemmin pakottaisi yritystä toimimaan vastuullisemmin voittojen kustannuksella. Tämä toki toisi omat ongelmansa ja kiertelytavat, kuten sen, että maksettaisiin rahoittajille suurempaa korkoa, jotta vain yrityksen tulos saadaan näyttää pienemmältä.

Mut tosiaan, jostain on hyvä lähteä ja miksei vaikka tuosta yhtiölainsäädännön muuttamisella.

Käyttäjän elina kuva
Elina Moustgaard

”Ja kaikki tämä vain siksi, että yritykset voisivat tuottaa voittoa osakkeenomistajille.”

Hyvä kirjoitus ja hyvä aihe, pistän jakoon yllä olevan sitaatin saattelelemana.

Just näin, tämä kannattaa tiedostaa ja ryhtyä ammatinharjoittajaksi. Kokeilin nuorena työntekoa parille työnantajalle, mutta 8 tuntia päivässä samaa hommaa rajoitti elämää. Tunsin itseni typerykseksi, kun aamuruuhkassa katselin töihin valuvaa ihmismassaa ja päässä soi ”työn orjat sorron yöstä nouskaa”.

Niin helppoa se oli jo 1970 luvulla, toiminimi pystyyn ja omaa osaamista myymään siihen hintaan, että jää hunajaakin leivän päälle. Muita ei kannata työllistää, vaan ostaa tai vaihtaa muiden tarjoamaa osaamista. Kokeilin työnantajana olemista, liian byrokraattista ja rankaisevaa, jos sattuu kusipää työntekijä kohdalle, olet pian kusessa itsekin.

Käyttäjän lassinpalsta kuva
Lauri Turpeinen

Minulla oli aikoinaan viisas koira, se ei koskaan haukkunut puuta jossa ei ollut oravaa niinkuin nämä nykyiset politiikkaan pyrkivät tekevät.

Kukaan ei halua, ei ainakaan puhu siitä, että iso bisnes ei saisi käyttää hyödykseen rahanpesua, harmaata taloutta, veroparatiiseja ja missä valtio on jotenkin mukana saavat sorvata lainsäädännönkin mieleisekseen.

Tavallisten kansalaisten yrityksistä tulee miljonäärejä hyvin vähän jos ollenkaan.

Jos minä teen enemmän ja fiksummin töitä lakien ja asetusten mukaan ja maksan kaikki järjettömän suuret verot ja veroluontoiset maksut ja jos siitä jotain vielä jää miksi se pitäisi antaa joillekin tasa-arvon ja rakkauden haaveilijoille jotka ei ole panneet rikkaa ristiin asian eteen ??

Käyttäjän RiikkaNieminen kuva
Riikka Nieminen

Paremmat ohjenuorat ja avoin hallintotapa, sekä näiden keskustelun pohjalta toivottavasti nykymenosta huolestunut kansa, joka äänestäisi muutoksen puolesta.

Käyttäjän hoppaska kuva
Anu Aarela

Ongelman perimmäinen syy lienee juurikin globalisaatio. Suomessa kumottiin -90 luvun alkupuolella laki jonka mukaan osakeyhtiöstä ei saanut olla ulkomaalais omistuksessa yli 40%. Sen jälkeen kun laki kumottiin on suurimmat yritykset myyty ulkomaille. Nykyään on turha puhua yritysten yhteiskunta vastuusta. Kun Ruukin patruuna halusi hyvää työvoimaa hänen oli pidettävä siitä huolta. Ei jossain toisella puolella maailmaa olevaa osakkeenomistajaa kiinnosta miten suomalainen työntekijä jaksaa. Pääasia on että osinkoja tulee. Tämä on tietenkin globaali ongelma ja vaatii suurta muutosta ajatteluun kansainvälisellä tasolla.

Toimituksen poiminnat