Kapitalistisessa yhteiskunnassa vain omistaja 'tienaa' tekemättä mitään

Yhä kasvava joukko ihmisistä ei saa riittävää tai edes minkäänlaista merkityksen tunnetta työstään.

Tämä ei hämmästytä yhtään sen jälkeen, kun ymmärtää, että kapitalistisessa järjestelmässä millään muulla ei ole väliä kuin rahalla. Kapitalismilla ei siis ole mitään 'suurta ja merkittävää tavoitetta'.

Kapitalismissa ei siis ole mitään järkeä.

 

Sanotaan, että raha on vain työkalu. Miksi ihmeessä jollakulla on miljardi vasaraa?

Sanotaan, että raha on vain energiaa. Miksi ihmeessä jollakulla on niin paljon energiaa ettei ikinä pysty käyttämään kaikkea ja toiset ovat energiavajeessa?

Sanotaan, että raha on tuotetun arvon varasto. Miten joku on muka voinut työllään tuottaa miljardi euroa?

Voin kertoa, että ei ole olemassa henkilöä, joka olisi rakentanut niin pitkän muurin, niin korkean talon tai myynyt niin paljon kasvattamiaan omenoita, että se työn määrä olisi ansainnut hänelle miljardi euroa. Kukaan ei sellaiseen pysty yksin. Tämä yksin saavuttamisen ideologia on kuitenkin meillä yleisesti hyväksytty. Meillä ihaillaan näitä rikkaita ‘self made’-tyyppejä. Totuus on kuitenkin se, että ei ole olemassa sellaista tyyppiä, joka on itse tehnyt kaiken. Yksinkertaisesti jo siksi, että ympäröivä yhteiskunta koostuu meistä kaikista ja meidän sekä meitä ennen tulleiden kumulatiivisesta työstä. Kukaan meistä ei elä tyhjiössä. Ja silti, meille uskotellaan, että ollaan kaikki täällä omillaan, itse vastuussa itsestämme, vaikka kaikki merkit puhuu sen puolesta, että me ollaan kaikki vastuussa kaikesta, yhdessä.

 

Jotain tässä pyramidin huippua palvelevassa, vääristyneessä vastuun siirron järjestelmässä on todella pielessä.

 

Miten voi olla mahdollista, että joku porho saa rahaa kuukaudessa enemmän kuin joku voi ansaita koko elämänsä aikana? Ja tuossa on kyse länsimaisesta vertailusta. Jos tuohon laitetaan vaakakuppiin porhon kanssa ‘kehitysmaalainen’ nousee tuo kerroin aivan täysin järjettömäksi.

Katsotaanpas, Jeff Bezos (Amazonin perustaja) ‘tienasi’ vuosien 2017-2018 välisenä aikana noin 78 miljardia dollaria, eli kuukaudessa noin 6,5 miljardia dollaria. Samaan aikaan madagaskarilainen tienasi 400 dollaria, intialainen tienasi 1800 dollaria, puolalainen tienasi 12730 dollaria ja suomalainen tienasi 44580 dollaria VUODESSA. Tässä on jo eri maiden välillä mittavat erot, tosin niin on myös elinkustannuksissa maiden välillä. Mutta, jos verrataan tuohon Jeff Bezosiin, niin tämä koko homma lähtee ihan käsistä.

 

Vai voiko olla jotenkin oikeudenmukaista/reilua, että joku (esim. Bezos) saa kuukaudessa rahaa enemmän kuin

 

– keskiverto madagaskarilainen yli 27083 elinajassa?

– keskiverto intialainen yli 6018 elinajassa?

– keskiverto puolalainen yli 851 elinajassa?

– keskiverto suomalainen yli 243 elinajassa?

 

Laskentakaava: [ (Bezos ‘kuukausiansio’) / (mainittu kansallisuus vuosiansio) * työvuodet (50) ]

 

Ja tuossa ylläolevassa oli käytetty keskivertoansioita, jotka ovat huomattavasti korkeammat, kuin mitä kyseisten maiden köyhät tienaavat.

Tuollaista Bezos vs keskivertokansalainen eroavuutta ei voi mitenkään perustella. Mikään argumentti ei kykene tekemään siitä oikeutettua. Sillä on tehtaan takuu, että Bezos ei tuota rahamäärää ‘tienannut’ tekemällä töitä. Kuten ei yksikään muukaan megarikas liikemies.

 

Miten me hyväksytään tämä järjestelmä? Tässähän pitäisi kansan olla tuolla kapinoimassa kaduilla!

 

Miten olisi, jos muutettais järjestelmä siten, että kukaan ei voi tienata yhtään sen enempää kuin oikeasti tekee töitä, tunti tunnilta? Ja mielellään vielä siten, että kukaan ei voi tienata, sanotaan nyt vaikka neljää kertaa enempää kuin joku toinen, perustuen koulutukseen ja työn vaativuuteen.

Jos työ on oikeasti niin arvokasta kuin meille työläisille väitetään, niin eikö meidän tulisi vaalia tätä työn arvokkuutta ja perustaa koko talousjärjestelmä ja laajemmin yhteiskuntajärjestelmä sen varaan?

 

Itse näen tässä asiassa kaksi vaihtoehtoa.

Joko työn ei tule olla pakollista selviytymisen vuoksi tai kellään ei ole oikeutta olla muita rikkaampi. Itse kannatan kaikille maksettavaa kohtuullista perustuloa, jotta vapauttaisimme kansan merkityksettömästä palkkaorjuudesta, joka palvelee vain tuota pyramidin yläpäätä.

 

Ihmiselämän tarkoitus ei ole juosta rahan perässä hautaan vaan elää elämää, joka on täynnä merkitystä, iloa ja vapautta toteuttaa itseään.

WilleDebaucherDahl
Piraattipuolue Helsinki

Unelmoin maailmasta, jossa reiluus ja vapaus ovat keskeisimmät hyveet, ja jossa ihmiset aidosti välittävät toisistaan sekä yrittävät yhdessä rakentaa parempaa tulevaisuutta meille ja jälkipolville. Kuinka tähän tilanteeseen päästään on varmasti pitkä prosessi ja joidenkin mielestä se on utopistista haihattelua. Mielestäni on parempi pyrkiä Utopiaan kuin tyytyä Dystopiaan.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu